rtl pomaže djeci
Image Hosted by ImageShack.us 

lijepo je kada možeš nekome pomoći....

preuzmite moj banner
BannerFans.com
fejs stranica za roditelje
Timerhttp://www.facebookloginhut.com/facebook-login/
iphone 5

RODITELJI, PRIDRUŽITE NAM SE NA FACEBOOK STRANICI

oglas2

Ako trebate zurku ...
Frizerski salon Day

24 sata, vijesti....
Forum
Nema zapisa.
...dana od tvoga rođenja
rođendanski klub
Blog
četvrtak, travanj 7, 2011
 

VODIČ KROZ SVAKI TJEDAN TRUDNOĆE

Saznajte sve o ... i pratite trudnoča po tjednima, rast ploda po tjednima trudnoće, trudnoća iz tjedna u tjedan, vodić kroz trudnoću po tjednima, razvoj ploda po tjednima, razvoj ploda po mjesecima, veličina ploda po tjednima, veličina bebe po tjednima, plod po tjednima, težina ploda po tjednima

 

Prvih osam tjedana je najvažnije razdoblje za razvoj vašeg djeteta. Iako je na kraju osmog tjedna duljina vaše bebe oko 2,5 centimetara, njegov razvoj je već znatno uznapredovao. Formirani su već svi organi, a razaznaju se već glavica i lice.

3. TJEDAN

Veličina : ljudskim okom još uvijek nevidljivo

Promjene u majke : u ovom tjednu ne osjeća još nikakve promjene

Savjet : ako mislite da ste trudni, prestanite pušiti i piti alkohol. Ako uzimate ljekove, posjetite odmah svog lječnika koji će vam reći smijete li ih uzimati

4.TJEDAN

Kako raste vaše dijete : oplođeno jajašce se i dalje dijeli, unutar stanica počinje preraspodjela i napokon stiže u maternicu gdje najprije neko vrijeme slobodno lebdi, a potom se mali embrio ugnijezdi u sluznicu maternice u potrazi za daljnjom prehranom. U ovo vrijeme se već razvijaju stanice od kojih će nastati posteljica.

Veličina : prostim okom poput male točkice

Promjene u majke : možete imati osjećaj da će se pojaviti mjesečnica. Može se javiti odbojnost prema jelima i pićima koje inače volite. Može se javiti napetost u grudima koje mogu biti nešto povećane a katkad i bolne. Može se pojaviti umjesto prave mjesečnice lagano krvarenje koje je obično slabije i kratkotrajnije tzv. lažna menstruacija.

Savjet : nemojte se zabrinuti ako nastupi blago krvarenje u terminu menstruacije, jer ono nema loše značenje i ne utječe na ishod trudnoće. Međutim, ako je jače ili se ponovno javi, posebice ako je praćeno i bolovima u trbuhu javite se odmah liječniku. Prestanite odmah s vrlo intenzivnim i opterečujućim vježbama, a ako se slučajno razbolite i morate uzimati lijekove, upozorite liječnika da ste možda trudni.

5.TJEDAN

Kako raste vaše dijete : iz predhodne grozdaste skupine stanica počinje se već u ovo doba razvijati živčani sistem, osjetilni organi, pokrovna tkiva iz jedne skupine stanica, pluća, želudac, crijeva, jetra iz druge skupine te koštano tkivo, mišići, urinarni trakt ikrvožilni sustav te spolni organi iz treće skupine. Uspostavljena je veza sa majčinim krvotokom.

Veličina : oko 2 milimetra u duljinu, te se može vidjeti prostim okom

Promjene u majke : možete osjetiti okus poput metalnog u ustima kao rezultat hormonskih promjena. Možete se osjećati gladniji. Možete postati osjetljivi na mirise. Prsa će vam postati još punija, teža i napetija. Možda ćete morati češće mokriti jer je maternica već nešto veća i pritišće na mokraćni  mjehur te mu smanjuje kapacitet.

Savjet : pripazite da vam vaše želje kasnije nebi štetile ( ne pretjerujte u hrani i pripazite što jedete )

6. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : pravo srce još nije formirano, odnosno nema svoj konačni oblik, već se sastoji od dva kanalića, povezan je krvnim žilama i cirkulacija je uspostavljena, a srce kuca. Beba ima glavu, tijelo, osnovu mozga, i četri mala pupoljčića  iz kojih kasnije izrastu ruke i noge. Formiraju se usta, vilica i deset zubnih pupoljaka.

Veličina : oko 6 milimetara u duljinu

Težina : kao jedna, eventualno dvije sjemenke jabuke

Promjene u majke : možete se osjećati bolesno, osobito ujutro. Mogu vas iritirati različiti mirisi i pojačavati vam mučnine. Koža se također mijenja i postaje više suha, a ponekad se na njoj javljaju male mrljice posebice na licu, rukama i grudnom košu. Već sada možete patiti od zatvora, jedno od normalnih pojava u većine trudnica.

Savjet : sada je pravo vrijeme da napravite test na trudnoću

7. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : sada se već četri pupoljčića mogu prepoznati kao ruke i noge s naznakama gdje će rasti prstići. Kraljšnica i mozak su već razvijeni, glavica postaje okrugla i slična ljudskoj, nesrazmjerno veća od tijela.

Veličina : 13 mm u duljinu

Težina : možda težina koštice naranče

Promjene u majke : možete se osjećati vrlo umorno i često jako pospano. Možete osjećati malaksalost. Vaše emocije se puno brže mijenjaju.

Savjet : slušajte svoje tijelo i odmarajte se kada za to osjetite potrebu. Nemojte se brinuti ako ne osjećate posebnu želju za spolnim odnosom. Pričekajte do drugog tromjesječja i sve će biti kao prije. Učinite obvezatne preglede u trudnoći : KRVNU SLIKU, PREGLED MOKRAĆE, KRVNU GRUPU, Rh faktor, PAPA TEST. Otiđite zubaru i popravite sve zube !!!

8. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : većina vitalnih organa su već prisutni, ali još nisu potpuno razvijeni i ne obavljaju još svoju konačnu funkciju. Srce vaše bebice kuca dvostruko brže od vašeg 140 – 150 otkucaja u minuti. Formirane su oči i uši, a beba može otvoriti usta. Noge i ruke su dovoljno duge da ih može micati. Sada se već na ultrazvuku obvezatno mogu vidjeti sitni ali prepoznatljivi pokreti glavice i tijela te povremeno slabije micanje ruku.

Veličina : 2,5 cm

Težina : 2,5 grama

Promjene u majke : može se pojaviti pojačani iscjedak iz rodnice. Ukoliko nije obojen, već bjelkast, nema neugodnog mirisa i ne izaziva smetnje poput svrbeža, pečenja i sl. ne zabrinjavajte se, normalna pojava u trudnoći zbog pojačanog lučenja hormona i rada žlijezda.

Savjet : kupite nove odgovarajuće grudnjake. Masirajte grudi bademovim uljem, ispruženom rukom od dradavice prema ramenu i pazuhu.

9. DO 16. TJEDAN

U ovim tjednima završava prvo tromjesječje. Prestaju mučnine i povračanje, nestaje malaksalost, vraćaju se različite želje. U ovom razdoblju ste dobili još jedan vrlo važan organ – posteljicu, koja propušta kisik i hranjive tvari djetetu i bez koje dijete nebi moglo živjeti. Posteljica su i pluća i bubrezi i koža djeteta, ona je izvor prehrane koja omogučava njegov rast, a ima i zaštitnu ulogu. Napokon, pri kraju ovog razdoblja prepoznaje se izbočina na tijelu majke. U ovom razdoblju počine i fetalno doba jer je embrio sada fetus s formiranim svim svojim organima koji uglavnom obavljaju svoju funkciju.

9. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : ruke i noge rastu brzo, a počinju se razvijati i prsti na rukama i nogama. Šake i prsti na rukama su bolje razvijeni od stopala i nožnih prstiju. Kretnje su uočljive, bolje miče rukama i nogama, a pokreti tjela su složeniji.

Veličina : 3,5 cm

Težina : 3 grama

Promjene u majke : lagano povećanje tjelesne težine.

Savjet : vodite računa o vašoj težini, i važite se sveki tjedan iako će i detaljnu evidenciju voditi vaš liječnik. Pokušajte se držati dobitka težine od 10 do 15 kg. Nastavite jesti kvalitetno i ni u kojem slučaju se nemojte izgladnjivati. Ako još uvijek imate mučnine, jedite manje količine hrane više puta dnevno.

10.TJEDAN

Kako raste vaše dijete : posve su se razvili prsti na rukama i nogama, a formiraju se i zglobovi na rukama i nogama. Glavica brzo raste jer je potrebno mjesto za mozak koji se također brzo razvija.

Veličina : 3,5 cm

Težina : 5 grama

Promjene u majke : povećava se količina cirkulirajuće krvi radi sve veće potrebe opskrbljivanja maternice i djeteta koje se razvija. Stoga možete osjećati povremene vručine. Maternica vam je narasla od male kruške do veličine veće jabuke, a mjereći njenu duljinu izmjerili bi oko 10 cm.

Savjet : nabavite udobniju odjeću koja vas ne pritišče, naročito ne trbuh.

11.TJEDAN

Kako raste vaše dijete : ovo je posljednji tjedan u kojem uglavnom završava razvoj svih glavnih organa. Sada je prošlo kritično razdoblje u kojem je dijete bilo izrazito osjetljivo te u kojem su različite štetne tvari, lijekovi, zračenje i sl. mogli utjecati loše na njegov razvoj. Jajnici i testisi su također formirani, a dječak ima mali penis.

Veličina : 5,5 cm

Težina : 10 g

Promjene u majke : najčešče u ovom tjednu prestaju mučnine i povraćanje ali se mogu, iako rjeđe, nastaviti i do 14 tjedna. 

Savjet : preispitajte kvalitetu svoje prehrane i koliko jedete. Trebate dosta proteina i vitamina, što ne znači da trebate jesti za dvoje.

12. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : glava djeteta postaje lijepa, okrugla i posve „čovjekolika“. Na ultrazvuku se vidi da su svi njeni promjeri jednaki, lijepo se vide oči koje su još zatvorene, kralješnica, ručice, nožice. Pokreti su sada već prave eksibicijske vježbe. Na prstima ruku i nogu počinje razvoj noktiju.

Veličina : 6,5 cm

Težina : 18 g

Promjene u majke : maternica  nastavlja s rastom te već počinje izlaziti iz male zdjelice. Sada ste svjesni da je prošlo kritično razdoblje i da je dijete sigurnije, a vi se osjećate sigurnije jer je prošlo razdoblje kada su češći spontani pobačaji. Osjećat ćete se bolje

Savjet : nemojte odmah prenagliti s aktivnostima iako se osjećate bolje, još uvijek vam treba odmor.

13. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : vaše dijete vježba mišiće usana koje će kasnije trebati za sisanje. Može okrenuti i sagibati glavu. Sada već tijelo proporcionalno brže raste te glava više nije tako jako velika u odnosu na tijelo.

Veličina : 7,5 cm

Težina : 30 g

Promjena u majke : maternica je izašla iz male zdjelice te se vidi mala izbočina iznad stidne kosti, prvi uočljiv znak trudnoće. Bradavice na prsima su jako tamne, a na koži se ističu vene. Nemojte se plašiti, kada prestanete dojiti, nestat će i ove žile.

Savjet : promjenite odjeću

14. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : posteljica postaje sve važniji organ. Proizvodi veliku količinu raznih hormona. Ona djeluje i kao barijera i ne dopušta nekim infekcijama da prijeđu na dijete. Zapamtite : posteljica ne sprečava prolaz alkohola i nikotina !!!

Veličina : 9 cm

Težina : 60 g

Promjene u majke : na koži trbuha opazit ćete sada dobro izraženu tamnu crtu koja ide od pupka do stidne kosti. To je normalna promjena uzrokovana pojačanim lučenjem jednog hormona. Po završetku trudnoće nivo toga hormona će se smanjti te će i tamna boja s tog mjesta postepeno izbljedjeti. Ako ste imali mučnine sada će napokon prestati pa ćete se odmah bolje osjećati.

15. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : vaše dijete sada zaista liči čovjeku. Noge su mu dulje od ruku, tijelo je bolje razvijeno. Uskoro će fetus imati mnoge živčane stanice, a moždani živci se razvijaju i uskoro će početi prenositi informacije prema organima.

Veličina : 12 cm

Težina : 100 g

Promjene u majke : sada vaše srce radi mnogo upornije i teže u odnosu na razdoblje prije trudnoće zbog pojačanog snabdjevanja maternice i djeteta krvlju. Tako i vaši bubrezi rade za dvoje itd.

Savjet : ako još niste, sada je vrijeme da počnete s laganim vježbama.

16. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : razvija se vrlo važan organ – fetalna pluća, koja će omogućiti normalan život poslije rođenja.

Veličina : 16 cm

Težina : 135 g

Promjene u majke : ako ste već bili trudni, sada je vrijeme da u ovoj trudnoći prvi puta osjetite micanje svoje bebe.

Savjet : odmarajte se što više i štedite svoju snagu. Vodite računa o prehrani i ne zaboravite na sljedeću posjetu lječniku koji će vam izmjeriti tlak, tjelesnu težinu, pregledati mokraću, izmjeriti veličinu maternice i vidjeti odgovara li ovom razdoblju trudnoće, poslušati srčane otkucaje fetusa.

17. DO 24. TJEDAN

Tijekom ovih tjedana je najvažniji razvoj središnjeg živčanog sustava, odnosno njegovo sazrijevanje i preuzimanje funkcije. Mozak preuzima kontrolu nad svim organima, a fetus je pravi čovjek, još uvijek dovoljno malen da pliva i uživa u maternici. Sada ćete početi dobivati više na težini.

17. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : obrve i trepavice počinju rasti, a dlačice nisu samo na glavi, već svuda po tijelu. Razvijea se osjet okusa te još u maternici dijete može razlikovati slatko i gorko.

Veličina : 18 cm

Težina : 185 g

Promjene u majke : maternica je toliko narasla da se već jasno vidi da ste trudni. Možete primjetiti pri pranju zubi krvarenje iz desnih. Nemate više tako često potrebu za mokrenjem, jer se maternica izdigla i ne pritišče više mokračni mjehur. Na koži možete zamjetiti stvaranje strija.

Savjet : strije ( pucanje kože ) se nemože spriječiti raznim kremama, ali nježna masaža ih može ublažiti. Najčešči razlog za nastanak strija je prenagli porast tjelesne težine. Strije će poslije poroda postati srebrnkaste, biti manje uočljivije, ali će se vidjeti. Njegujte kožu trbuha, grudi, bedara, najbolje bademovim uljem.

18. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : sada se razvijaju i uši i dijete postaje osjetljivije na zvukove. Koža fetusa je prozirna, tanka, jer još nema potkožnog tkiva.

Veličina : 21 cm

Težina : 235 g

Promjene u majke : u ovom tjednu postajete sigurni da ste čuli micanje djeteta. Iscjedak iz rodnice se nešto pojačava, ima ga više, ali još uvijek ima iste karakteristike. Možda će biti prisutno jače znojenje.

Savjet : uspostavite vezu s djetetom, pričajte mu.

19. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : od sada vaša beba ne raste onim ubrzanim tempom, nego nešto sporije. Svi organi fetusa sazrijevaju, počinje se formirati smeđe tkivo koje će pomoći djetetu u regulaciji njegove tjelesne temperature. Sada se već formiraju i pupoljci za trajne zube iza onih mliječnih, koji su već razvijeni u čeljusti.

Veličina : 23 cm

Težina : 285 g

Promjene u majke : možete primjetiti na koži male crvene točkice, proširene krvne žilice, tzv. „spider nevuse“. To su prsnute male krvne žilice nastale zbog promjena u cirkulaciji.

Savjet : i dalje strogo vodite računa o porastu tjelesne težine. Ne trebate biti na dijeti za mršavljenje, jer to nije preporučljivo u trudnoći. Ovo razdoblje između 18. i 20. tjedna trudnoće je optimalno za ultrazvučni pregled. Na tom pregledu će se provjeriti trajanje trudnoće te razvoj djeteta, kao i isključenje bilo kakvih anomalija. Obično se već i tada može reći spol, ali su dosta česte i greške.

20.TJEDAN

Kako raste vaše dijete : na koži djeteta se počinje stvarati bijeli premaz, tzv. verniks kazeoza, bijela konzistentna masna masa koja štiti nježnu kožu fetusa od amnijske tekućine i nalazi se na njoj sve do poroda. Fetus sada odgovara na dodire. Blagi pritisak pri palpaciji maternice izaziva micanje fetusa.

Veličina : 25,5 cm

Težina : 340 g

Promjene u majke : zbog visoke razine hormona trudnoće sada ste zaštićeni od ispadanja kose. Sada već možete imati žgaravice, jer osim povećanog stvaranja želučane kiselime, povećana maternica podiže trbušne organe, popuštaju mišići jednjaka koji dopuštaju vraćanje kiselog sadržaja iz želuca u jednjak.

Savjet: jedite manje i češće.

21. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : male sitne svilenkaste dlačice zvane lanugo rastu  posvuda po koži. Sluh je sada već dobro razvijen pa dijete može čuti zvukove izvana. Čuje vaš glas, glas oca, glazbu kao i druge zvukove. 

Veličina : 28 cm

Težina : 390 g

Promjene u majke : sada već možete često primjetiti micanje kože trbuha uzrokovano micanjem fetusa. Neke žene osjećaju i štucanje djeteta. Zbog pritiska maternice na ošit možete imati manjih problema s disanjem, koje može biti otežano.

Savjet : pjevajte ili svirajte pjesme vašem djetetu. Vježbajte duboko disanje iz abdomena tako da udahnete i udisaj traje oko 10 sekundi, a potom polagano izdišite zrak kroz 20 sekundi. Ove vježbe pomoći će vam da se osjećate opušteni.

22. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : kosti fetusa su sada puno čvršče, a njegove moždane stanice sazrijevaju iznenađujuće brzo. Posebno se razvijaju one za mišljenje, učenje i pamčenje. Prozračna i prozirna koža postaje sada deblja i manje prozirna.

Veličina : 30 cm

Težina : 420 g

Promjene u majke : kako raste maternica i podiže ošit, mjenja se položaj i oblik grudnoga koša jer se donja rebra šire prema van, a čitavi grudni koš ima veću širinu. Ovo širenje možete osjetiti kao bol.

Savjet : pokušajte podići ruke iznad glave i tako smanjiti pritisak na rebra i hrskavicu.

23. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : veličina tijela je konačno „uhvatila“ proporciju s veličinom glave te mu tako daje izgled novorođenčeta. Kod dječaka je dobro razvijen skrotum, a jajnici u djevojčica sadrže milijune jajašaca koja djelomično propadaju.

Veličuna : 31 cm

Težina : 440 g

Promjene u majke : mogu se javljati proširene vene na nogama, te hemeroidi koji se češče upale. Također možete osjetiti bolove u križima.

Savjet : za sprečavanje širenja i komplikacija proširenih vena preporuča se odmor s visoko podignutim nogama, svakodnevna šetnja i elastične čarape. Zbog bolova u križima nemojte dugo stajati i ispravite svoje držanje. Ne preporuča se nošenje težeg tereta. Pazite na obuću. Iako su bolovi u križima najčešće bezazleni, potrebno je posjetiti lječnika koji će ih odvojiti od porođajnih kontrakcija. Hemeroidi se obično liječe čepićima. Po porodu postaju još veći i bolniji, ali se nakon 10 do 15 dana ipak povlače.

24. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : izmjenjuju se razdoblja izrazite aktivnosti s onima blaže aktivnosti ili potpunog mirovanja vašeg bjeteta. Djete već sada razvija svoj dnevni ritam i ima određeno razdoblje dana i noći kada je aktivno. Isti ritam nastavit će se i poslije rođenja. Srčani otkucaji se mogu čuti i ibičnom slušalicom.

Veličina : 33 cm

Težina : 500 g

Promjene u majke : nekoliko puta dnevno možete osjetiti kako se maternica steže, posebice ako dulje sjedite. To su blage kontrakcije, tzv. Braxton Hicksove, kojima se maternica vježba i koje dovode svježu krv u maternicu. No, ako ovi  bolovi postanu ritmični, tj. javljaju se u određenim vremenskim razmacima konzultirajte liječnika.

Savjet : pratite razdoblje budnosti i spavanja djeteta kroz nekoliko dana. Zapišite svoja opažanja zbog usporedbe kasnijeg djetetovog ritma nakon rođenja. Razgovarajte sa svojom bebom, ne zaboravite da vas ona može čuti.

25. DO 32. TJEDAN

Sada je vaša beba toliko narasla da se izvana mogu opipati njeni pojedini dijelovi te liječnik može odrediti njezin položaj. Djete svakodnevno trenira disanje, gutanje, otvaranje i zatvaranje očiju.

25. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : mozak vašeg djeteta i dalje raste, a razvoj je sada mnogo kompliciraniji jer razvija pojedine funkcije.

Veličina : 34 cm

Težina : 600 g

Promjena u majke : vaša maternica sada ne raste samo prema gore nego se širi i prema van. Ponovno počinju dosadne smetnje s mokrenjem, jer rastuća maternica i najčešće glavica  djeteta  pritišću na mokraćni mjehur te se opet javlja potreba za češćim mokrenjem. Maternica pritišče i na želudac pa su češće žgaravice, nadutost i slične smetnje.

Savjet : Sada napokon morate kupiti i trudničku odjeću. Odmarajte se što više.

26. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : uz daljnji porast na težini, ispod kože se razvija masno tkivo.

Veličina : 35 cm

Težina : 700 g

Promjene u majke : micanje djeteta osjetit ćete svaki dan. Možda ćete se uplašiti i zabrinuti jer ćete sada češće osjetiti lagane bolove u trbuhu koji su uzrokovani najčešće stezanjem mišića maternice .

Savjet : pomalo skupljajte stvari za dijete

27. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : sada su se već dobro razvili kapci, i dijete može otvoriti oči, može gledati svoju okolinu te zapaziti svjetlost kroz slojeve vašeg trbuha. Dijete prakticira gutanje, a sada je već učestalije i štucanje. Djete siše svoj palac i tako vježba sisanje.

Veličina : 36 cm

Težina : 800 g

Promjene u majke : dojke su izrazito povećane. Već i ranije , a češće u ovo doba, javlja se iscjedak iz dojki, prozirna tekućina koja je znak da se i dojke pripremaju za dojenje. Bezbojna tekućina je preteča mlijeka.

Savjet : pazite i dalje na svoju težinu. Izbjegavajte ležanje na leđima jer ono uvijek umanjuje dotok krvi k srcu pa ako i ne izaziva slabost majke, hrana sporije dolazi do bebe,

28. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : vaše dijete diše, samo što sada još udiše i izdiše plodovu vodu. U određenim razmacima puni se mokračni mjehur i dijete piški u plodovu vodu.

Veličina : 37 cm

Težina : 900 g

Promjene u majke : kolostrum će se pojavljivati češće. Njegov sastav se razlikuje od majčinog mlijeka koje se počinje lučiti drugi ili treći dan po porodu. Kolostrum nema masti, ali sadrži osim vode, šećer, proteine i vitamine te minerale i antitjela protiv različitih bolesti.

Savjet : sada je veće mogučnost za razvoj različitih komplikacija pa redovito odlazite liječniku na kontrolu.

29. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : na ultrazvuku su vidljivi svi detalji građe pojedinih organa. Na glavici raste kosa. U slučaju trudova sada ima već dobre šanse, uz intenzivnu skrb, da preživi.

Veličina : 38 cm

Težina : 1000 g

Promjene u majke : svaki dan morate osjetiti micanje djeteta. Ako se iznenada promjeni ritam micanja, konzultiraje liječnika. Možete se ponovno osjećati umorno.

Savjet : odmarajta se

30. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : poput vas i vaše se dijete deblja i dobiva na težini. dijete otvara i zatvara oči i gleda u maternicu. Tako vježba mišiće kojima će kasnije moći fiksirati sliku. Misli se da po rođenju dijete može vidjeti tako daleko koliko je moglo vidjeti u maternici.

Veličina : 39 cm

Težina : 1100 g

Promjene u majke : mogu se javiti problemi sa spavanjem. Može se javiti kratki dah ili zadihanost prilikom bržeg hodanja.

Savjet : odmarajte se

31. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : organi vaše bebe su gotovo zreli, a za njima zaostaju samo pluća, inače najvažniji organ za preživljavanje. No , usprkos nezrelosti pluća, uz pomoć današnje tehnike i lijekova, u slučaju nepredviđenog poroda, vaše dijete ima realnu mogućnost da preživi.

Veličina : 40 cm

Težina : 1400 g

Promjene u majke : možete osjećati bolove u križima i čitavoj zdjelici zbog priprema za porod.

Savjet : provjerite svoje držanje, koje uzrokuje bolove u križima.

32. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : koža djeteta svojim sazrijevanjem gubi onu crvenu boju i postepeno postaje ružičasta. Dijete zauzima određenu poziciju u maternici, ali to ne znači da je položaj i stav stalan.

Veličina : 40,5 cm

Težina : 1600 g

Promjene u majke : promjene na koži biti će intenzivnije tako da tamna mjesta postaju još tamnija, posebno krug oko bradavica na dojki, dlanovi mogu biti crveniji. Boja kože će se normalizirati nakon poroda. Kod micanja djeteta možete prepoznati nožicu.

Savjet : uživajte u trudnoći, odmarajte se što više. Razgovarajte s partnerom o svemu što vas očekuje kada beba dođe na svijet.

33. DO 40 TJEDAN

33. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : bijela obloga koja pokriva kožu djeteta je deblja. Nokti na prstima rastu. Vjerojatno će u ovom tjednu djete zauzeti konačni položaj, najčešće s glavicom prema ulazu zdjelice.

Veličina : 41,5 cm

Težina : 1800 g

Promjene u majke : osjećat ćete i dalje nelagodnost u predjelu rebranog luka te pritisak na želudac i čitavi grudni koš. Ove smetnje će se smanjiti čim se glavica počinje utiskivati u zdjelicu jer će se tada maternica odnosno vrh maternice spustiti nešto niže.

Savjet : konzultirajte liječnika ako dobijete više od jednog kg tjedno i ako primjetite oticanje nogu i ruku.

34. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : iako su pluća već dosta zrela, porod u ovom tjednu nije jamstvo da dijete po porodu neće imati nikakvih problema s disanjem.

Veličina : 43 cm

Težina : 2000 g

Promjena u majke : možete se osjećati umorniji, a u nekih žena može porasti i krvni tlak.

Savjet : ako imate glavobolje, loše se osjećate, ako se pojavi krvavi iscjedak, jači bolovi u trbuhu, neoštra slika, drhtanje ruku, odmah otiđite u bolnicu ! U slučaju otjecanja plodove vode, makar i bez  ikakvih bolova također odmah otiđite u bolnicu.

35. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : smanjuje se količina plodove vode, maternica se povremeno steže. Katkad micanje djeteta nije više onako ugodan osjećaj kao ranije.

Veličina : 44,5 cm

Težina : 2300 g

Promjene u majke : više nećete moći uzeti veću količinu hrane u jednom obroku. Kapacitet želuca je smanjen zbog visokog dna maternice i njgova pritiska. Uzimajte manje ali češće obroke.

Savjet : jedite što zdravije, puno vitamina i bjelančevina, manje šećera i masti. Odmarajte se što više !

36. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : dijete je sada toliko zrelo da praktički ima 100% mogučnosti da preživi.

Veličina : 46 cm

Težina : 2500 g

Promjene u majke : ako se trbuh spustio, osjećat ćete se odmah bolje – lakše ćete disati, smanjit će se bolovi i pritisak na grudni koš. No, spuštanje glavice može izazvati blaže bolove u trbuhu jer dijete sada pritišće prema dolje, na mokraćni mjehur pa morate češće mokriti. Primjetit ćete češće kontrakcije trbuha što ćete moći i sami opipati, jer će povremeno biti tvrd, ali će se već za desetak sekundi ponovno omekšati.

Savjet : pripremite torbu za bolnicu

37. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : vaše dijete gubi dlačice po tijelu. Oči djeteta su plave, no boja se mijenja nakon poroda. Sada dijete samo proizvodi različite hormone, a za njegov izlazak iz maternice posebice je važan kortizon koji pomaže u krajnjem sazrijevanju njegovih pluća.

Veličina : 47 cm

Težina : 2750 g

Promjene u majke : iako vi to ne zapažate, na grlu maternice počinju značajne promjene koje prethode početku poroda. On postaje kraći, mekši, otvara se, ukratko, sazrijeva za porod.

Savjet : odmarajte se kad god možete !

38. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : vaša beba je gotovo spremna za porod. Crijeva su joj ispunjena prvom stolicom koja je zelenkaste boje, a nazivamo je mekonij. Sadržaj izaziva i micanje crijeva. Rad crijeva može potisnuti stolicu i isprazniti crijeva već u porodu, ali to se češće događa po rođenju djeteta. U dječaka, testisi su se već spustili u mošnju.

Veličina : 48 cm

Težina : 3000 g

Promjena u majke : dijete ima manje prostora za micanje, te pokrete sada drukčije osjećate, a njuhov broj se može smanjiti. Sada se već lijenije miče.

Savjet : pokreti djeteta su sada nekako složeniji i javljaju se obično u razmacima, a onda slijedi dulje razdoblje mirovanja. Ako za nekoliko sati ne primjetite pokrete djeteta, savjetujte se sa liječnikom. Nemojte dopustiti da vas preplavi panika.

39. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : dijete je spremno. Njegovi organi rade iako se i dalje hrani preko posteljice i pupkovine. Posteljica „stari“ jer joj se približio kraj.

Veličina : 49 cm

Težina : 3200 g

Promjene u majke : možete osjećati jednu ili dvije kontrakcije koje će vas ostaviti bez daha. Nemojte se odmah uspaničiti. Biti će toga još. Najčešće prve kontrakcije prestaju, javljaju se ponovno u nekoliko navrata, ali to još nisu pravi trudovi,  jer nemaju svoju jačinu i ritam. Dijete vas pritišće i i imate osjećaj da želi izići. Čim primjetite da ste mokri znajte da vam je počela otjecati plodna voda.

Savjet : ne brinite se hoćete li znati prepoznati trudove. Smirite se jer nema šanse da ih zamijenite s nečim drugim.

40. TJEDAN

Kako raste vaše dijete : dijete je zauzelo najpovoljniju poziciju u maternici da što lakše izađe van. Tijelo mu je malo svijeno, ručice prekrižene na prsima, a nožice privučene tijelu.

Veličina : 50 cm

Težina : 3500 – 4000 g

Promjene u majke : možete primjetiti pravilno stezanje maternice ili otjecanje plodne vode.

Savjet : bez panike pokupite pripremljene stvari i uputite se u bolnicu. Nakon 40. tjedana čut ćete najugodniju glazbu na svijetu – zdravi plač vaša bebe dnevnikjednogtate @ 09:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
sat
vrijeme u zagrebu
koliko nas je baš sada ovdje ?
Brojač posjeta
200314
više o ....
oglasi / i vaš oglas može biti ovdje
Index.hr
Nema zapisa.