rtl pomaže djeci
Image Hosted by ImageShack.us 

lijepo je kada možeš nekome pomoći....

preuzmite moj banner
BannerFans.com
fejs stranica za roditelje
Timerhttp://www.facebookloginhut.com/facebook-login/
iphone 5

RODITELJI, PRIDRUŽITE NAM SE NA FACEBOOK STRANICI

oglas2

Ako trebate zurku ...
Frizerski salon Day

24 sata, vijesti....
Forum
Nema zapisa.
...dana od tvoga rođenja
rođendanski klub
Blog
subota, siječanj 21, 2012

 

 

TRUDOVI, POROD, 4 POROĐAJNA DOBA

( sve o trudovima, porodu, četri porođajna doba, predznaci poroda, početak poroda, lažni trudovi )

 

 

PREDZNACI I POČETAK PORODA

 

Porod može uslijediti već poslije 28. tjedna trudnoće ( uranjeni porod ). Ročni ili terminski porod počinje između 37. i 42. tjedna trudnoći, dok porod poslije 42. tjedna trudnoće nazivamo prenošena trudnoća.

Prijevremeno rođena djeca i ona rođena poslije 42. tjedna trudnoće mogu imati razne poteškoće poslije poroda te je cilj svakog porodničara poroditi trudnicu u terminu.

Posljednja 4 tjedna trudnoće dolazi do nekih promjena u trudnice. To su bezbolna ili malo bolna stezanja maternice koja se mogu otkriti pipanjem trbuha. No, otvrdnuća stjenki trbuha su kratkotrajna i ubrzo maternica ponovo omekša. To su trudovi u trudnoći koji su postojali i ranije ali su bili slabijeg inteziteta. Oni namještaju bebinu glavicu na ulaz u zdjelicu i utiskuju je u nju, a posljedica je „spuštanje“ trbuha nakon čega trudnica lakše diše jer ne osjeća više jak pritisak na ošit. Ove trudove nazivamo pripremnim trudovima. No, sada dolazi do jačeg pritiska na mokraćni mjehur uz učestalo mokrenje. Istodobno sazrijeva i vrat ( grlić ) maternice. Vrat maternice postaje ne samo prohodan već i mekši. U pravilu je dva tjedna prije termina poroda vrat maternice za prst prohodan. Mogu se javiti bolovi u križima, kostima zdjelice, zglobovima i preponama. Zadnjih tjedan, dva uoči poroda trudnica prestane dobivati na težini ( ako je do tada dobivala na težini ). Smanjuje se količina plodove vode koja iz prozirno- žučkaste postaje intenzivno mliječne boje. Dan, dva prije poroda iz rodnice i vratamaternice izlazi želatinozni ( sluzavi ) smećkasti čep ( iscjedak ) koji je tijekom trudnoće bio u grliću maternice i štitio od infekcije. Počinju prethodni trudovi. To su trudovi koji izazivaju nelagodu ili laganu bol u predjelu slabina, križa i predjelu mokraćnog mjehura iznad stidne kosti. Prethodni trudovi su još uvijek rijetki te se javljaju u razmacima od nekoliko sati i traju po 10-15 minuta po 30 sekundi. Oni su neredoviti te se u jednom satu jave 2-3 takva truda, nakon čega nekoliko sati ih nema da bi se ponovno pojavili. Pripremne i prethodne trudove nazivamo još i lažnim trudovima, predstavljaju lažnu uzbunu i mnoge trudnice zbog sličnih simptoma odmah odlaze u rodilište, no još nije pravo vrijeme za to.

No, kada trudovi ne prestaju, već postaju učestaliji, traju pola minute i ponavljaju se u pravilnom razmaku od 20 do 30 minuta, zatim svakih 15 pa 10 minuta, znak je da su počeli pravi porođajni trudovi. Kada su oni svakih 10 minuta i ne prestaju, trudnica se može spremiti za odlazak u rodilište ( možete se otuširati, obaviti higijenu kako to nebi morali raditi u rodilištu ).

Treba još spomenuti da trudnici može prsnuti vodenjak i početi curiti plodova voda još za vrijeme pripremnih trudova. U tom slučaju, trudnica bez odgađanja odlazi u rodilište jer će pravi trudovi početi u roku od nekoliko sati.

 

POROD

 

Porod djelimo u 4 porođajna doba.

 

1. Prvo porođajno doba - vrjeme otvaranja ušća maternice

2. Drugo porođajno doba – vrijeme istiskivanja djeteta

3. Treće porođajno doba – vrijeme istiskivanja posteljice

4. Četvrto porođajno doba – doba ranog oporavka

 

Porođaj u prosjeku kod prvorotkinja traje od 11-14 sati, a u višerotkinja od 6-10 sati, iako, naravno, porođaj može trajati i mnogo duže ili kraće.

 

Prvo porođajno doba – vrijeme otvaranja ušća maternice

To je doba otvaranja ušća maternice, a počinje prvim trudovima ili pucanjem vodenjaka, (ili ga porodničar prokine jer se time pojačavaju trudovi i ubrzava porod. Danas se vode rasprave da li je dobro prokinuti vodenjak, no o toj temi ćemo pisati kasnije ) i traje do potpunog otvaranja ušća. Otvorenost ušća se mjeri u cm te je na početku poroda otvoreno 1cm , a s 10cm kažemo da je potpuno otvoreno jer se više ne pipa ispred glavice. Osim širenja ušća, za dobro napredovanje poroda važno je i spuštanje glavice kroz zdjelicu. Ako dijete nije izrazito veliko i namjesti se  normalno, trajanje poroda ovisi o učestalosti i jakosti trudova koji postaju sve dulji, jači i bolniji, ( kako bi vam se olakšali bolovi daje vam se epiduralna anestezija, ako ste na nju pristali, no ona je tako dozirana da ćete još uvijek osjećati trudove, ali biti će vam puno lakše ) te se na kraju prvog porođajnog doba javljaju svake 2-3 minute i traju oko 1 minutu. Ovo razdoblje je za rodilju najteže i ostaje u najgorem sjećanju. 

 

Drugo porođajno doba – vrijeme istiskivanja djeteta

Traje u prvorotkinje oko 60 minuta, a u višerotkinje oko 30 minuta. To je doba izgona djeteta te se računa od potpuno otvorenog ušća do rođenja djeteta. Kada se glavica djeteta spusti na dno zdjelice, rodilja počinje aktivno sudjelovati u izgonu djeteta. U svakom naponu rodilja osjeća pritisak na debelo crijevo te u trudu potiskuje čedo do njegova rođenja. Kako je bebina glavica sve bliže izlasku, možete osjećati jaku bol oko vaginalnog djela i međice. Ako ste pristali na epiziotomiju ( kirurški rez između vagine i rektuma koji omogućava lakši prolaz bebe ) i ako za njom postoji potreba, ona će biti napravljena u ovoj fazi poroda. Prilikom tiskanja, kako bi što pravilnije izvodili potisak, trebali bi tiskati tako, kao da vršite veliku nuždu. Također je dobro znati i kako disati u trenucima trudova i tiskanja. O ovome ćete svakako čuti i naučiti na trudničkom tečaju koji vam preporučamo.

Inače, kod nas je izgon trajao oko 10 minuta ( Ivana je prvorotkinja ), a sam kakti porod od dolaska u rađaonu do rođenja Noe oko 2 sata !!!, tako da samo vrijeme poroda ovisi od žene do žene, a ako se pridržavate uputa primalje nebi trebali imati većih problema.

 

Treće porođajno doba – vrijeme istiskivanja posteljice

Nakon čarobnog trenutka, bebina rođenja slijedi istiskivanje posteljice koje bez lijekova traje 20-30 minuta, no danas se skraćuje na 5-15 minuta davanjem lijekova koji odmah po porodu ponovno potiču trudnicu na kontrakcije i tako ranije i pravilnije ljušta posteljicu koja se povuče na pupkovinu ili sama ispadne van. Posteljica se detaljno pregleda i potvrdi da je čitava izašla, jer zaostaci, makar i mali dio, u maternici mogu izazvati razne komplikacije, a najčešće krvarenje. Poslije istiskivanja posteljice slijedi šivanje ureza međice i mogućih razdora mekog porodnog kanala.

 

Četvrto porođajno doba – doba ranog oporavka

To je razdoblje nakon poroda u kojem se žena kroz dva sata nadzire u rađaonici i prati njeno opće stanje, čvrstoća maternice te krvarenje iz rodnice i ako se sve odvija kako treba, rodilja ( sada već ponosna majka ) se seli na odjel za babinjače ( počinje razdoblje babinja )

 

Prije svih ovih slatkih peripetija, pri dolasku u bolnicu uputit će vas u prijemnu kancelariju i nakon upisa podataka odvesti u rađaonsku pripremu. Obavezno ponesite u bolnicu svu svoju dokumentaciju o vođenju trudnoće i obavezno je tražite natrag prije nego napustite bolnicu. Prilikom pripreme obavi će još nekoliko pregleda i potom slijedi priprema za rađaonicu. Brijanje stidnih dlaka za lakšu i uspješniju dezinfekciju vanjskog spolovila ( ovo možete obaviti o kod kuće ) te će vam dati klistir za ispražnjenje crijeva. Po završenoj toaleti smjestit će vas na krevet u rađaoni, gdje počinju dugi ili kratki sati iščekivanja, a ako ste s partnerom puno će vam brže proći.

Sretno !!!

dnevnikjednogtate.bloger.hr copyright 2011

dnevnikjednogtate @ 13:09 |Komentiraj | Komentari: 0
sat
vrijeme u zagrebu
koliko nas je baš sada ovdje ?
Brojač posjeta
200314
više o ....
oglasi / i vaš oglas može biti ovdje
Index.hr
Nema zapisa.